Bestående konst - Spiral åtbörd

Den spiralformade skulpturen på Kristinaplatsen utanför Norrköping konstmuseum var aldrig tänkt åt Norrköping. Tanken med fontänen var från början att den skulle ha placerats i Stockholm utanför Tekniska Högskolan som utsmyckning. Arne Jones, fontänskulptören, ritade förslaget på skulpturen till en tävling som statens kulturråd hade utlyst, men fontänen blev ratad med motiveringen att det konstverket inte var genomförbart.

Men tidigare chef för Norrköpings konstmuseum, Aron Borelius, valde att förverkliga den idé som statens kulturråd ansett vara ogenomförbar och 1961 stod den 8 meter höga och tvåhundra tusen kronors dyra fontänskulpturen rest utanför museet.

För 50 år sedan när spiralfontänen restes var rösterna om konstverket höga, tidningarnas insändarsidor flödade av arga invånare som beskyllde Jones för att ha konstruerat vedervärdig metallskrot.

Idag är jag tveksam att någon skulle våga kritisera konstverket, spiralen ses som en symbol för Norrköping och den figurerar ofta för att marknadsföra Norrköping. Den spiralformade fontän som Norrköpings  invånare för länge sedan hatade har nu blivit en lokalpatriotisk symbol som till och med fått sitt eget köpcenter uppkallat efter sig - Spiralens köpcentrum.

Bild: Jolene Karlsson
Text: Matilda Nordh

Källor: 1 2

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0